ANADOLU YAKASI
-Adalar
Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında bulunan adalar tarihi geçmişiyle ve konumu itibari ile büyük önem taşımaktadır .Toplam 9 ada ve iki kayalıktan oluşmaktadır. Adaların nüfusu 16.033 ' e ulaşmıştır.
-Ataşehir
Ataşehir , İstanbulun Anadolu Yakasında bulunmkatadır. Güneyinde Maltepe, batısında Kadıköy, kuzeybatısında Üsküdar, kuzeyinde Ümraniye, kuzeydoğusunda Çekmeköy ve doğusunda Sancaktepe ilçelerine komşudur. İlçe 25,84 kilometrekaredir, nüfusu 419.368dir ve sınırları dahilinde toplam 17 mahalle vardır.
-Beykoz
Beykoz, İstanbulun günümüzde 45 mahalleden oluşan bir semtidir. Beykoz, 250 bin kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Beykoz ilçesinin konum itibariyle Kocaeli Yarımadası’nın Batı kısmında yer almaktadır. kuzeyinde Karadeniz, batısında İstanbul Boğazı, doğusunda Şile ve güneyinde Çekmeköy, Üsküdar ve Ümraniye semtleri bulunmaktadır.
-Çekmeköy
Çekmeköy, iki kıtayı birbirine bağlayan; sosyal, iktisadi, turistik ve sanatsal dinamikleriyle sadece Türkiye’nin değil dünyanın kalbi sıfatını hak eden; yeryüzünün en büyük ve en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un 39 ilçesinden birisidir. Denizden yüksekliği 100 metre olan ilçe, 48,08 (14.800 hektar) kilometrekarelik bir alana sahiptir. Nüfusu ise 2011 genel nüfus sayımına göre 183 bin 13 kişidir.
-Kadıköy
Kadıköy İstanbul’un Anadolu yakasındadır ve İstanbulun en gözde mekanlarından biridir. İstanbul ilinin ortalarına, Boğaz’ın Marmara ağzının doğusuna düşer. Doğusunda Maltepe ilçesi, batısında İstanbul Boğazı, ve Marmara Denizi, kuzeyinde Üsküdar ve Ataşehir ilçeleri, güneyinde Marmara Denizi ile çevrilidir. Kadıköy 21 mahalleden oluşmaktadır. İstanbulun simgelerinden biri olan Haydarpaşa Garı da Kadıköy de bulunmaktadır.
-Kartal
Anadolu yakasında yer alan ve bu yakanın en büyük ilçesi olan Kartal İstanbul’un en önemli sanayi ve ticaret merkezlerini de içinde barındırır. Kartal ilçesi batıda Maltepe, kuzeyde Sancaktepe, doğuda ise Pendik ilçelerine komşudur. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre Kartal, halkın kendisini en güvende hissettiği dört ilçeden biri olarak literatüre geçmiştir. Nüfusu 457.552’ye ulaşmıştır .
-Maltepe
İstanbul’un büyük ilçeleri arasında sayılabilir. Ayrıca Kadıköy, Kartal, Ataşehir ilçeleriyle komşudur. Maltepe’nin içerisinde büyük alışveriş merkezleri, büyük semt pazarları ve geniş botanik alanlar bulunmaktadır. Kendisine bağlı 18 adet mahalle bulunmaktadır. İstanbul’un en eski belediyeleri arasında yer alan ilçe hızla gelişim kaydetmektedir.
-Pendik
Pendik gördüğü restorasyonlardan ve yerleşik halkına sunduğu imkanlardan sonra nüfusunda büyük oranda artış görülmektedir. Pendik ’e gittiğinizde hem deniz kıyılarında gezinti hem de kültürel bir gezinti yapmanız mümkün. Bugünkü nüfusu 681.736 sayısında olmasına rağmen ilçe çoktan kentsel yaşam ilçesi olduğunun sinyallerini vermiştir.
-Sancaktepe
Sancaktepe İlçesi İstanbul'un Anadolu yakasında yer almaktadır. Kuzeyinde Çekmeköy, güneyinde Kartal ve Maltepe, doğusunda Sultanbeyli ve Pendik, batısında ise Ümraniye ve Ataşehir ilçeleri bulunmaktadır, sınırları dâhilinde toplam 19 mahalle vardır.
-Sultanbeyli
Sultanbeyli, Anadolu'dan gelenlerin İstanbul'a TEM'den ilk giriş kapısıdır. Ömerli Barajı'nın bol oksijenli havası Sultanbeyli'nin ormanlarla kaplı doğasına ekstra oksijen sağlamaktadır. Genel yapı olarak bir mozaik gibi Anadolu'nun bağrından ve çeşitli köşelerinden İstanbul'a gelmiş olan insanların barındığı kozmopolit bir ilçedir.
-Şile / Ömerli
Şile İstanbul'san gelen tatilciler için tercih sebebi olan Karadeniz kıyısında şirin bir ilçedir. Karadeniz ve Marmara denizlerine kıyısı olan bir ilçedir. Çevresi pendik, çekmeköy ve Beykoz ilçeleriyle çevrilidir. Şilenin şimdi ki nüfusu 33.447’dir. Bu nüfusun büyük bir kısmı ilçenin merkezinde , geri kalan kısım ise şilenin 58 tane olan köylerinden birinde yaşamaktadırlar.
-Tuzla
Tuzla, İstanbulun en güneyindeki ilçesidir. İlçenin kuzeyinde ve batısında Pendik ilçesi bulunur. Doğusunda ise Kocaelinin Çayırova ilçesi bulunur. İlçenin güneyinde Marmara Denizi vardır ve ilçe denize 13 km kıyı şeridi ile bağlanır. Ayrıca Türkiyenin en büyük tersaneleri Tuzla da bulunmaktadır.
-Ümraniye
Gelişen ulaşım ağıyla gezmek için çevre ilçelere yönelmek Ümraniye için yapılacak en önemli şeydir. Hafta sonları gerek ailenizle gerek arkadaşlarınızla şehrin gürültüsünden uzaklaşıp sakin bir park gezisi yapmak istiyorsanız sizin için ideal olacaktır. Yapılan son nüfus sayımı ile nüfus 687.348 çıkmıştır. Ümraniye, 35 mahalleden oluşan yerleşkeye ve ekonomik açıdan oldukça çok çeşitliliğe sahiptir.
-Üsküdar
Anadolu Yakası’nda yer alan ilçe İstanbul’un oldukça eski ve nezih semtleri arasındadır. Boğazın kenarında yer alması sebebiyle ilçe ticaret caddesi olarak anıldığından günden güne tercih sebebi olacağı ve nüfusunun artış göstereceği netlik kazanmıştır. İstanbul’un yeşil ve maviyi bir araya getirdiği nadide semtlerinden biri olan Üsküdar oldukça çok koruluk alana sahiptir.
-Kaynarca
48 bin 349 nüfusla Pendik’in en kalabalık 3. mahallesi olan Kaynarca Mahallesi, 3 milyon 157 bin m2 alanıyla Pendik'in 10. büyük mahallesi konumundadır. İstanbul’un en büyük tersanelerinden biri olan Pendik Tersanesi Kaynarca sınırları içerisinde yer almaktadır.
-Paşabahçe
İstanbul’un Anadolu yakasında, Beykoz İlçesi sınırları içinde bulunan Paşabahçe, 16. yüzyıldan buyana bir çekim merkezi. Paşabahçe’ye geldiğinizde, sahilde yer alan restoran ve kafelerinden birinde, keyifli bir kahvaltı yapabilir ve muhteşem Boğaz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
-Kavacık
İstanbul’un Beykoz ilçesindeki bir semt. İstanbul Boğazı’na, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapımından sonra, 1980’lerden itibaren gelişmeye başlamış, daha öncesinde ormanlık arazi olan bu bölge, köprünün yapımı ile birlikte gittikçe gelişmiş ve bugün Beykoz’un, hatta Asya yakasının en önemli iş ve yaşam merkezlerinden biri haline gelmiş.
-Acarkent
Yaklaşık 2300 dönümlük bir alana kurulmuş olan Acarkent , İstanbul Beykoz' da bulunmaktadır. Acarkent bünyesinde birçok daire ve dükkan bulundurmaktadır.
-Bağdat Caddesi
Dokuz kilometre uzunluğundaki Bağdat Caddesi İstanbul’un en popüler alışveriş ve gezinti yerlerinden biri. Kızıltoprak, Feneryolu, Selamiçeşme, Çiftehavuzlar, Göztepe, Caddebostan, Erenköy, Şaşkınbakkal, Suadiye ve Çatalçeşme’yi geçerek Bostancı’ya kadar uzanıyor.
-Küçük Yalı
Maltepe'ye bağlı Küçükyalı semti, birçok insan tarafından Maltepe'nin Cihangir'i olarak kabul ediliyor. Şehir planlamasının diğer semtlere göre daha başarılı olduğu Küçükyalı, Bostancı'ya yakınlığı, birçok bölgesinden görülen Adalar manzarasına sahiptir.
-Soğanlık
İstanbulun Kartal ilçesinde bulunan Soğanlık üç mahalleden oluşmaktadır.
-Beyoğlu
Beyoğlu, İstanbul'un Avrupa yakasındadır. İstanbul'un ilk yerleşim yerlerinden biridir. Tarihte, "Karşı yaka" anlamına gelen "Pera" adıyla bilinmektedir. Beyoğlu sınırları içindeki Galata, Bizans döneminde daha çok Cenevizliler'in yaşadığı bir bölgeydi.
-Büyükçekmece
Büyükçekmece , İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunan Marmara Denizi’ne paralel bir sahile sahip, büyüklüğü ile Avrupa Yakası’nda önemli bir rol oynayan semttir. Semtin çevresini tanıtmak gerekirse kuzeyinde Çatalca ve Arnavutköy, güneyde Marmara Denizi, Doğusunda Beylikdüzü ve batısında ise Silivri bulunmaktadır.
-Esenler
Esenler, İstanbul'un Avrupa yakasındadır. Esenler, İstanbul'un ilçelerinden biridir. Kuzeyde Gaziosmanpaşa, güneyde Güngören, güneydoğuda Zeytinburnu, batıda Bağcılar ilçeleriyle komşudur. Esenler, 18 mahalleden oluşmaktadır ve yüzölçümü toplam 5.227 hektardır.
-Esenyurt
Esenyurt yerleşim yeri bütünü, Marmara bölgesinin Trakya alt bölgesinde, İstanbul Metropolitan alan sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu bölgenin doğusunda Küçükçekmece Gölü, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde Hoşdere köyü ve TEM Karayolu, güneyinde Firizköy ve E-5 Karayolu bulunmaktadır.
-Eyüp
İstanbul'un Avrupa yakasında, İstanbul surlarının hemen dışındadır. Doğusunda Kağıthane ve Beyoğlu, güneyinde Fatih ve Zeytinburnu, batısında Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa ilçeleri vardır. Eyüp ilçe sınırları mücavir alanı kuzeyde Karadeniz'e kadar uzanmaktadır.
-Fatih
Fatih, Suriçi’ndeki Eminönü ve Fatih ilçelerinin birleştirilmesi ile tek bir ilçeye dönüşmüştür. Bugün Fatih ilçesine bağlı bir semt olan Eminönü, 1928'de İstanbul Merkez ilçesinin ikiye ayrılmasıyla ilçe haline gelmişti.
-Gaziosmanpaşa
İstanbul'un geç dönem yerleşimlerinden olan ve daha önce Taşlıtarla ve Küçükköy Mevkii olarak bilinen Gaziosmanpaşa, 1950'li yıllardan sonra gelişmiş, 1983 yılında da ilçe yapılmıştır.
-Güngören
İstanbul'un Avrupa yakasındadır. Güneyde Bakırköy ve Bahçelievler, batıda Bağcılar, kuzeyde Esenler ve Bayrampaşa, doğuda ise Eyüp ile komşudur.
-Kağıthane
İstanbul’un 39 ilçesinden biridir. Kağıthane, Karadeniz’i Marmara Denizi’ne birleştiren ve Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran yeryüzünün önemli su yollarından olan İstanbul Boğazı’nın batısında, Avrupa yakasında bulunmaktadır.
-Küçükmece
Küçükçekmece gölünden adını alan İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan ilçe Avcılar ve Bahçelievler’e komşudur. 1987 yılında 26 diğer ilçe gibi Bakırköy ilçesinden ayrılarak kurulmuştur.
-Sarıyer
Sarıyer, 35 mahalleden oluşan şehrin Avrupa yakasındaki ilçelerinden biridir. Beşiktaş, Kağıthane, Eyüp ile çevrili olan Sarıyer ilçesi oldukça tercih edilen bir ilçedir.
-Sultangazi
Sultangazi, İstanbul Avrupa Yakası'nda bir ilçedir. 2008 yılında Gaziosmanpaşa'ya bağlı 14, Eyüp ve Esenler'e bağlı birer mahallenin katılımıyla kuruldu
-Şişli
İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçedir. İlçe 25 mahalleden oluşur. Kâğıthane ve Beşiktaş ile sınırdır. Oldukça meşhur bir ilçe olan Şişli’nin sahile kıyısı yoktur. Buna rağmen çok eski olduğundan hala büyük bir ticaret merkezi olarak kabul edilir.
-Zeytinburnu
1957 tarihinde İstanbul’un Avrupa Yakası’na ilçe olarak katılmıştır. İstanbul’un Çatalca Yarımadası’nın Marmara Denizi ile birleştiği yerde yer alan ilçe surlar ile yarımadadan ayrılmıştır. İlçe Atatürk Hava Limanı’na 15-20 dakikalık bir mesafede yer alır ve E-5 karayoluna sınırdır. Bayrampaşa ve Marmara Denizi ile komşu olan Zeytinburnu İstanbul için önemli bir noktadır.
-Ortaköy
Ortaköy, Boğaziçi Köprüsü’nün Avrupa ayağının altında bir konumda yer alan, semtin sembolü konumdaki muhteşem Ortaköy Camii, cami, kilise ve sinagog üçgeninde bulunan güzel ve renkli çarşısı ve canlı atmosferi ile İstanbul’un gözde semtlerinden birisi.
-Nişantaşı
Nişantaşı: İstanbul'un Şişli ilçesine bağlı bir semt olan Nişantaşı, bugün moda ve alışverişin en önemli adreslerinden biri. İstanbul’un en ünlü semtlerinden biri olan Nişantaşı, modanın, sanatın, eğlencenin, alışverişin kalbi olan ve geçmişi çok eskilere dayanan bir semt.
-Taksim
Taksim Meydanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan meydan. Çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul'un en büyük turistik çekim merkezinden biridir.